Dawkowanie: 1 raz dziennie ok. 7-8 g proszku (pełna łyżeczka do herbaty) rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody, najlepiej 30 min. przed posiłkiem. Nie stosować przez 2 godziny po posiłku białkowym. Dzieci poniżej 20 kg wagi: 1 raz dziennie 2 g proszku na każde 10 kg masy ciała.
W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów. Nasz styl życia i nawyki żywieniowe powodują jednak ciągłe zakwaszanie organizmu, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i do wyczerpania się systemów buforowych. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. Są one oznaką chronicznych zmian i przyczyną wielu skarg pacjentów.
Organizm człowieka sam nie produkuje minerałów trzeba mu ich dostarczyć z pożywieniem. Dla właściwego funkcjonowania procesów metabolicznych niezbędna jest równowaga pomiędzy kwasami i zasadami w organizmie. Niestety błędy żywieniowe często powodują, że nasz organizm jest “zbyt kwaśny” - równowaga kwasowo-zasadowa jest zaburzona.
Proszek zasadowy zawiera minerały umożliwiające przywrócenie tej równowagi wg receptury Dr. Auera. Proszek reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, która jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Równowaga kwasowo-zasadowa może zostać zaburzona pod wpływem wielu czynników. Najczęściej dochodzi do jej przesunięcia w kierunku kwasowym. Dieta bogata w białko zwierzęce i węglowodany, otyłość, zbyt niska lub zbyt intensywna aktywność fizyczna (sportowcy), niewydolność nerek, alkohol, palenie tytoniu działają zakwaszająco na organizm.
Długotrwałe zakwaszenie organizmu może prowadzić do rozwoju poważnych chorób takich jak osteoporoza i artretyzm, a także być przyczyną wielu dolegliwości np. ogólnego zmęczenia, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć.
Właściwości proszku zasadowego wg Dr Auera:
- wyrównuje zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
- uzupełnia niedobory zawartych w nim składników mineralnych (wapnia, magnezu, potasu),
- neutralizuje kwaśną treść żołądkową, skutecznie łagodzi zgagę,
- poprawia perystaltykę jelit,
- wspomaga odchudzanie,
Szczególne znaczenie ma fakt, że proszek zasadowy dr Auera nie zawiera sodu, który obciąża nerki. Dzięki temu nie zostaje zaburzona funkcja wydalnicza nerek. Preparat może być stosowany przez osoby ze schorzeniami nerek, kobiety ciężarne oraz osoby w podeszłym wieku.
Dodatkową zaletą Proszku zasadowego dr Auera jest dodatek substancji o bardzo skutecznych właściwościach oczyszczających przewód pokarmowy.
Ponadto preparat został wzbogacony selenem. Niedobór tego pierwiastka występuje u około 50-80 % populacji.
Na podstawie badań oraz po uwzględnieniu opinii wielu konsumentów stosujących proszek zasadowy opracowano następujące zalecenia:
- Jeden raz dziennie ok. 7-8 g Proszku Zasadowego (czubata łyżeczka do herbaty) rozpuścić w ½ - 1 szklanki wody i pić małymi łykami, najlepiej 30 min. przed posiłkiem, - Nie należy pić proszku bezpośrednio po posiłku, gdyż będzie zobojętniać kwas solny wytwarzany do właściwego strawienia posiłku. Szczególnie dotyczy to posiłku bogatego w białko. Może wtedy dojść do osłabionego trawienia białka i nasilenia procesów gnilnych w jelicie. Wskazane jest zachowanie odstępu 2 godzin po obfitym posiłku zawierającym białko.
- Stosując preparat po raz pierwszy w celu szybkiej neutralizacji kwasów, można spróbować zwiększyć dawkę do 2-3 łyżeczek dziennie. (W przypadku pojawienia się zaburzeń jelitowych trzeba zrobić 1-2 dniową przerwę a następnie zmniejszyć dawkę), - Aby zmniejszyć wagę ciała, proszek zasadowy należy przyjmować 30 min przed posiłkiem,
- W celu zneutralizowania nadmiaru kwasu mlekowego, proszek zasadowy należy zażywać przed i po treningu,
- Osoby z niedokwaśnością soku żołądkowego powinny wydłużyć odstęp między spożyciem proszku a posiłkiem nawet do godziny. (Objawem niedokwaśności jest uczucie ciężaru i ucisku w żołądku po ok. 1 godzinie po posiłku). Osoby z niedokwaśnością mogą źle tolerować preparaty alkaliczne,
- Podczas pierwszego tygodnia stosowania proszku zasadowego występuje zwykle zwiększona perystaltyka przewodu pokarmowego. Objawia się to czasem, jako luźne stolce. Służy jednak oczyszczeniu przewodu pokarmowego, a w efekcie przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia,
Składniki mineralne:
* Potas: 760,0 mg
* Wapń 772,3 mg
* Magnez 211,5 mg
* Selen 4 µg
Dobowe zapotrzebowanie:
Potas: ok. 2000-3000 mg, wapń: ok. 800-1000 mg, magnez: ok. 300 mg, selen: ok.50µg
Skład proszku zasadowego Dr Auera:
Mannitol (substancja słodząca), fosforan wapnia, wodorowęglan potasu,
fosforan magnezu, cytrynian magnezu, cytrynian potasu, cytrynian wapnia, olejek
cytrynowy (aromat naturalny), chelat selenu. Nie zawiera cukru i syntetycznych środków korygujących smak.
Zawartość składników odżywczych w 100 g:
* Wartość energetyczna: 100 kcal/425kJ
* Białko: 0 g
* Węglowodany: 25 g
* Tłuszcz: 0 g
Przeciwwskazania:
Jak dotąd nie stwierdzono żadnych skutków niepożądanych działania proszku zasadowego. Mogą go bez obawy przyjmować nawet kobiety ciężarne. Zwłaszcza podczas ostatnich trzech miesięcy ciąży wiele kobiet cierpi z powodu zgagi. Nie mogą one jednak stosować leków konwencjonalnych, gdyż w okresie ciąży są one niedozwolone.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.Wyższe dawki powinny być stosowane jedynie po konsultacji z lekarzem (mającym wiedzę o zapotrzebowaniu na zawarte w produkcie składniki, jak również doświadczenie w stosowaniu tego produktu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz