Kwas Foliowy to witamina z grupy B, która bierze udział w tworzeniu cewy nerwowej płodu, oraz uczestniczy procesach krwiotwórczych. Dlatego szczególnie w okresie planowania ciąży, jak i na początku ciąży ważne jest dostarczanie organizmowi kobiety kwasu foliowego w odpowiedniej ilości.
Działanie:
Preparat zawiera w składzie kwas foliowy, który:
Jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju cewy nerwowej płodu
Ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków
Wpływa pozytywnie na samopoczucie i funkcjonowanie systemu nerwowego
Pobudza procesy krwiotwórcze
Reguluje poziom homocysteiny
Sposób użycia:
1 tabletka dziennie lub według wskazań lekarza.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu.
Działania niepożądane i środki ostrożności:
Kwas foliowy jest bardzo dobrze tolerowany, bardzo rzadko występują reakcje uczuleniowe. Ostrożnie należy stosować w niektórych typach nowotworów. Niektóre leki: przeciwpadaczkowe, doustne środki antykoncepcyjne, antagoniści kwasu foliowego oraz alkohol powodują obniżenie poziomu kwasu foliowego w organizmie. Przy dłuższym stosowaniu należy okresowo monitorować stężenie witaminy B12 we krwi.
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
Przechowywanie:
Preparat należy przechowywać w zamkniętym opakowaniu, suchym miejscu, niedostępnym dla małych
dzieci, w temperaturze pokojowej. Nie należy stosować, jeśli naklejka pod nakrętką jest uszkodzona.
Kwas foliowy (folacyna, witamina B9, witamina M, witamina B11, kwas listny[5]) – organiczny związek chemiczny z grupy witamin B. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folium oznaczającego "liść".
W organizmie człowieka jest syntezowany przez bakterie jelitowe[1], a jego biologicznie aktywną formą jest kwas lewomefoliowy (5-MTHF).
Występuje w żywności w postaci folianów, dlatego często termin witamina B9 utożsamia się z całą grupą związków (ustalono, że może istnieć teoretycznie ok. 150 rozmaitych form kwasu foliowego; w przyrodzie jest ich nieco mniej, bo około 20 rodzajów).
Znajduje się w liściastych warzywach, głównie w szpinaku[1], ale także w sałacie, kapuście, brokułach, szparagach, kalafiorze, brukselce) oraz w mniejszych ilościach w pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, burakach, orzechach, słoneczniku, drożdżach piwnych, wątrobie, żółtku jaja, pszenicy, pomarańczach, bananach i awokado.
W wielu krajach (nie w Polsce) kwasem foliowym wzbogaca się chleb.
Rola w organizmie
Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie matki dziecka, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).
Skutki niedoboru
zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie
mała ilość czerwonych ciałek we krwi, tzw. anemia megaloblastyczna (makrocytowa)
uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją
stany niepokoju, lęku, depresja, nadmierna drażliwość
bezsenność, roztargnienie, problemy z pamięcią
zaburzenia w trawieniu i we wchłanianiu składników odżywczych, niedożywienie, biegunka, zmniejszony apetyt, obniżona masa ciałastany zapalne języka oraz błony śluzowej warg, bóle głowy, kołatanie serca, przedwczesna siwizna
u dzieci i młodzieży zahamowanie wzrostu.
Prawidłowa podaż kwasu foliowego jest niezwykle istotna u kobiet w ciąży. W celu profilaktyki wad cewy nerwowej u płodu, zaleca się przyjmowanie 0,4 mg kwasu foliowego dziennie, przez okres począwszy od trzech miesięcy przed planowaną ciążą, aż do 12 tygodnia. W praktyce, ze względu na duży odsetek ciąż nieplanowanych, zaleca się, aby wszystkie kobiety w wieku rozrodczym, przyjmowały stale doustną suplementację kwasu foliowego w dawce 0,4 mg. U kobiet, które urodziły już jedno dziecko z wadą cewy nerwowej, zaleca się profilaktykę dawką 5 mg kwasu foliowego na dobę.
Skutki nadmiaru
Zwiększone dawki kwasu foliowego mogą powodować: bezsenność, rozdrażnienie, depresję, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, skórne reakcje alergiczne (wysypka, zaczerwienienie, swędzenie), w rzadkich przypadkach skurcz oskrzeli. Ponadto nadmiar kwasu foliowego w czasie ciąży zwiększa ryzyko zachorowania przez dziecko na astmę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz